Descărcarea la bărbați este un motiv pentru a vizita un androlog

Un bărbat este îngrijorat de scurgerile din penis

Secreția din canalul genito-urinar este detectată în principal de bărbați în timpul sau după urinare. Trebuie să fiți capabil să distingeți între descărcarea fiziologică normală și descărcarea patologică, care sunt adesea primele semne de boală a sistemului genito-urinar. Natura scurgerii ne permite să stabilim etiologia bolii și să facem un diagnostic preliminar.

Tipuri de scurgeri patologice la bărbați

Secrețiile patologice sunt cauzate de boli ale canalului genito-urinar și ale organelor adiacente acestuia. Factorii patologici, caracterizați prin diverse etiologii, provoacă leziuni ale uretrei, ducând la apariția secreției. Acest proces se numește uretrie leucocitară (uretrită). Factorii patologici pot fi de natură infecțioasă, chimică sau mecanică.

Secreții purulente mucoase

 • O astfel de descărcare constă din exudat seros, mucus urogenital și un număr mic de leucocite. Au aspectul unui lichid translucid alb-laptos.
 • O astfel de descărcare poate servi ca un semnal de trichomonază, chlamydia și ureaplasmoză. Aceste boli sunt rareori însoțite de durere, durere și mâncărime. Practic, manifestarea lor se limitează la scurgeri mucopurulente la terminarea urinarii.

Secreție purulentă

 • Aspectul lor este considerat un simptom al uretritei infecțioase. Secreția purulentă constă din celule ale epiteliului deteriorat al canalului genito-urinar și mucus uretral. Au o concentrație crescută de leucocite. Secreția purulentă arată ca un lichid gros care este complet galben sau ușor verde.
 • Adesea, o astfel de scurgere vine împreună cu durere, durere, mâncărime, arsură la urinare și este de obicei abundentă. Cel mai adesea sunt simptome de trichomonază și gonoree.

Descărcare albă

Când apar scurgeri albe, un bărbat ar trebui să acorde atenție consistenței sale.

 • Descărcare albă cu consistență brânză.Practic, o astfel de scurgere indică candidoza masculină (afte) și este rară. Cauza candidozei poate fi un curs de chimioterapie sau tratament cu antibiotice, precum și o scădere a imunității; nu se transmite pe cale sexuală.
 • Descărcare albă cu consistență spumoasă.O astfel de descărcare devine adesea un semn de trichomonază și poate indica, de asemenea, prezența prostatitei cronice. Dacă cauza este prostatita, scurgerea este adesea însoțită de o scădere sau pierdere a potenței și dificultăți la urinare.

Diagnosticare

Indiferent de cum arată scurgerea patologică, un bărbat trebuie să consulte un urolog. Numai un medic poate diagnostica corect boala și poate selecta tratamentul; diagnosticarea singur este inutilă. Pentru a determina cu exactitate cauza deversarii, de obicei se prelevează probe pentru cultură pe medii nutritive și studii bacteriologice. Instrumentele suplimentare de diagnostic depind de boala suspectată; aceasta ar putea fi urografia, CT, ecografie.

Tratament

Un urolog tratează scurgerile patologice la un bărbat

Programul de tratament depinde de simptomele care afectează secreția bărbatului.

 • STD.În acest caz, ambii parteneri trebuie să fie supuși unui tratament. De regulă, aceasta este o terapie antibacteriană, combinată cu înțelepciune cu medicamente imunomodulatoare. Uneori se adaugă și tratament local (fizioterapie, masaj de prostată, instalarea unui medicament în uretră), precum și o dietă specială. Programul specific depinde de tipul de BTS.
 • Sturz.Candidoza masculină în majoritatea cazurilor este eliminată prin tratament local, dar în cazurile avansate sunt necesare medicamente generale. În plus, este necesar să luați medicamente care întăresc imunitatea pacientului și o dietă specială.

Secreție din penis

Descărcarea din penis este considerată normală dacă nu provoacă neplăceri sau alte semne negative. În caz contrar, sunt simptome ale diferitelor patologii cu transmitere sexuală sau tulburări ale sistemului genito-urinar și ale altor structuri ale corpului.

Cum să distingem o stare normală de o patologie?

Semn Normă Deviere
Momentul apariției, frecvența Înainte, în timpul sau după actul sexual, în timpul excitării Indiferent de intimitate, după somn, după urinare, defecare, uneori picurând constant
Miros Caracteristic (albus de ou sau castan) sau inodor Putrit, acru, fetid, pește etc.
Culoare, consistență Transparentă sau albicioasă, consistența seamănă adesea cu proteinele brute, uneori lipicioase, vâscoase Cheag, gros, alb, verzui, maro, intercalate cu cheaguri de sânge și puroi. Poate fi transparent în cazul unei boli virale
Simptome suplimentare Nu Mâncărime, arsură, roșeață, durere

Când este normală scurgerea din penis?

Un bărbat adult sănătos nu are scurgeri puternice de nici un fel în repaus. Cu toate acestea, în unele situații, aceasta este norma:

 1. Precum. Când este trezit, se eliberează o substanță lipicioasă, incoloră - un lubrifiant pentru a crea un mediu favorabil propice transportului normal al spermei. Medicii vor suspecta o problemă dacă există plângeri de o cantitate mare de preejaculat cu excitare sexuală scăzută.
 2. Ejaculează. Nu vorbim despre ejaculare sub forma unui final adecvat al actului sexual, ci despre reziduurile care ies uneori după intimitate. De obicei, acestea sunt câteva picături dintr-un lichid albicios sau incolor.
 3. Ejaculați în timpul viselor umede. Este o ejaculare involuntară din cauza suprastimulării sexuale și a cantității crescute de testosteron. Apar adesea într-un vis.
 4. Smegma este secreția glandelor situate în zona petalelor preputului.. Servește ca lichid protector și lubrifiant pentru capul penisului. Nu se usucă, nu se inflama și nu se rănește datorită acestuia. Cantitatea de smegma este mică, aproape invizibilă pe lenjerie. Cu toate acestea, cu modificări hormonale, crește; dacă dezechilibrul nu este asociat cu patologia, acest lucru este, de asemenea, normal.

  Smegma în cantități mari poate pătrunde în uretră, unde se acumulează și „se estompează", formând fulgi închegați, ca la afte. Acest lucru este, de asemenea, considerat o normă condiționat: dacă se respectă o igienă suficientă, problema dispare.

Când scurgerea este un simptom al unei boli?

Dacă un bărbat observă scurgeri nenaturale din penis, ar trebui să consulte un medic. Este dificil să se determine în mod independent boala fără educație medicală și echipament de diagnostic.

Cele mai frecvente patologii asociate cu apariția sau modificarea lichidului secretat de penis sunt BTS, procesele inflamatorii și tulburările de funcționare a structurilor musculare și a sistemului nervos central.

Boli cu transmitere sexuala

Infecțiile sexuale sunt inițial asimptomatice, perioada de incubație este de la 7 la 21 de zile, uneori de 6 luni. Descărcarea apare atunci când este infectat cu următoarele boli:

 • hepatită;
 • HIV;
 • Gonoree;
 • Chlamydia;
 • Trichomonaza;
 • Candidoza;
 • ureaplasmoza;
 • Papilomavirus uman;
 • Micoplasmoza;
 • SIDA.

Chlamydia, ureaplasmoza, micoplasmoza provoacă mai întâi scurgeri clare, vâscoase. Singurul semn de patologie este absența motivelor pentru aspectul natural al fluidului. Alte patologii duc la o schimbare a culorii și consistenței fluidului secretat - devine translucid, mucos, care amintește de puroi.

Gonoreea se caracterizează prin substanțe verzui sau maro urât mirositoare. Însoțită de durere severă și mâncărime.

Hepatita provoacă adesea scurgerea unui volum mic de lichid; acesta se așează pe capul penisului și, atunci când se usucă, se formează un strat alb. Un simptom suplimentar caracteristic este tulburarea și întunecarea urinei.

Candidoza este însoțită de apariția cheagurilor de brânză, dar sunt semnificativ mai puține decât în cazul „aftei" feminine. Există mâncărime, arsură și roșeață a capului.

Cu trichomonaza, mucusul elastic, translucid, durerea și mâncărimea apar cu urinarea frecventă. Uretra se umflă, zona din jurul ei devine roșie și inflamată.

Procese inflamatorii

Patologiile care provoacă scurgeri din penis nu sunt întotdeauna transmise pe cale sexuală. Uneori, problema apare pe fondul unei infecții care se răspândește care apare după contactul tactil sau este transmisă prin picături în aer.

Bacteriile, virușii și ciupercile în cantități mari provoacă o reacție inflamatorie. Secreția anormală apare din cauza inflamației uretrei, a cordonelor spermatice, a tuberculului spermatic, a glandei prostatei, a preputului și a altor elemente ale sistemului reproducător.

Tipul de scurgere depinde de microorganismul care a cauzat boala. De exemplu, bacteriile provoacă aproape imediat apariția puroiului: mucusul este urât mirositor și are o culoare neplăcută.

Modificări ale volumului și calității spermei

Dacă sperma curge fără excitare prealabilă și orgasm ulterior, aceasta este o patologie. Medicii pun diagnosticul de spermatoree. Motivele se află în tulburările musculare și problemele sistemului nervos central. Mai des apare la bătrânețe sau cu prostatita avansată, adenom de prostată.

Descărcarea cu sânge - hematospermie, apare cu neoplasme maligne la nivelul uretrei, cancer penian, traumatisme. Uneori rezultatul trecerii pietrelor prin tractul urinar.

Diagnosticare

Urologii, după ce au ascultat plângerile pacientului și au colectat anamneza, examinează organele genitale. În acest caz, specialiștii preiau simultan suc de prostată prin masaj rectal. Sunt necesare teste de laborator suplimentare:

 • Analize de sânge;
 • Secreția de prostată;
 • Analiza urinei;
 • Sperma.

Este important să se evalueze descărcarea în sine. Pentru a face acest lucru, sunt supuși unei examinări microscopice. Această metodă vă permite să identificați sursa principală a problemei - bacterii, viruși, ciuperci.

În continuare, medicii trec la diagnosticul instrumental:

 • Ecografia organelor pelvine, penisului, scrotului;
 • Dopplerografie;
 • Radiografie;
 • RMN;
 • CT;
 • Cistoscopie;
 • uretroscopie;
 • Scintigrafie.

Dacă în timpul examinării sunt găsite neoplasme, diagnosticienii fac o puncție.

Tratament

Metodele de tratament depind de diagnostic. În primul rând, medicii prescriu medicamente adecvate pentru eliminarea microflorei patogene:

 • Antibiotice;
 • antiviral;
 • Antifungic.

Urologii prescriu medicamente în principal pe cale orală, necesitând uneori administrarea de medicamente intravenoasă sau intramusculară.

În plus, este necesară o cură de antihistaminice și analgezice pentru a ameliora simptomele. Medicamentele locale - creme antipruriginoase, geluri, unguente - ajută la eliminarea mâncărimii.

Pacienților li se prezintă băi de șezut cu sedative, calmante sau antiinflamatoare. Spălarea după fiecare urinare va ajuta la prevenirea răspândirii infecției.

Dacă problema constă în tulburări ale sistemului nervos central sau patologii endocrinologice, medicii implică specialiști de înaltă specialitate.

Terapii suplimentare

Problemele sistemului genito-urinar trebuie tratate cuprinzător. Pe lângă medicamente, medicii aleg:

 • Masaj rectal al prostatei;
 • Masaje terapeutice ale regiunii lombare;
 • terapie cu exerciții fizice;
 • Fizioterapie;
 • Reflexologie.

Astfel de proceduri restabilesc metabolismul natural și previn stagnarea. Urologul prescrie o dietă specială care ajută la întărirea sănătății bărbaților. Este necesar să luați complexe de vitamine: vitaminele C, E, A, grupa B.

Prevenirea

În cele mai multe cazuri, cauza secreției din penis este bolile cu transmitere sexuală. Prin urmare, cea mai eficientă măsură preventivă este selectarea atentă a partenerului sexual și utilizarea contracepției de barieră.

Urologii recomandă, de asemenea, să urmați o serie de reguli:

 1. Pentru a trăi un stil de viață activ.
 2. Monitorizați-vă propria sănătate și supuneți-vă examinărilor preventive.
 3. Tratați patologiile în timp util.
 4. Purtați lenjerie intimă și pantaloni largi.
 5. Evitați schimbările frecvente ale partenerilor sexuali.
 6. Urmăriți-vă dieta. Dieta ar trebui să conțină vitamine, micro și macroelemente necesare unui bărbat: seleniu, zinc, magneziu, calciu.